ETOS

Uit etiwiki
Ga naar:navigatie, zoeken

Op deze pagina kwam ik nog tegen dat Goldhorn van Dommelsch een huismerk was van ETOS http://brabantsbier.eu/brabbier.html

De geschiedenis van Etos begint met de oprichting van een winkelketen door Philips te Eindhoven, die kruidenierswinkels, drogisterijen, slagerijen, een broodfabriek en zelfs een benzinepomp omvatte. In 1931 werden de Philipswinkels omgezet in een coöperatie onder de naam ETOS (Eendracht, Toewijding, Overleg en Samenwerking). De coöperatie werd in principe onafhankelijk van Philips. De leden van de coöperatie waren mede-eigenaar en kregen jaarlijks 8% uitgekeerd op alle aankopen in de kruidenierswinkel en iets minder op aankopen in de slagerijen en in de drogisterijen. Dat was uniek in de tijd van de verticale prijsbinding, waardoor een gelijk product in elke winkel hetzelfde kostte. Ook kregen leden van Etos kortingen bij andere bedrijven in Eindhoven en omgeving. Dit had wel tot gevolg dat Etos een enigszins socialistisch tintje kreeg en rasechte Eindhovense zakenlui meestal officieel geen lid waren van de coöperatie en zich dan ook niet op de jaarlijkse contactavonden lieten zien.

Een bewijs van aandeel vermeldt als bedrijfsnaam Naamloze Vennootschap Groot-Levensmiddelen en Brandstoffenbedrijf "ETOS" gevestigd te Eindhoven. Een schuldbewijs vermeldt "ETOS" Coöperatieve Bedrijfsvereniging en Broodbakkerij U.A. te Eindhoven.

In het begin van de jaren zeventig had Etos een groot aantal kruidenierszaken in Eindhoven en omgeving. In 1973 werd het bedrijf verkocht aan Ahold, dat de kruidenierszaken deels omzette in Albert Heijnfilialen; de naam ETOS werd landelijk gebruikt voor de drogisterijen van het AH-concern.