Oud Bruin

Uit etiwiki
Ga naar:navigatie, zoeken

Oorsprong

Advertentie uit 1834
De Krans Hollandsch en Beijersch
Etiket van Van Vollenhoven met een wel heel oude spelling

Zoals de krokodil een voortlevende herinnering is aan de dinosaurus, zo is oud bruin een herinnering aan een oude Nederlandse biertraditie. Van het ontstaan is weinig bekend maar de eerste advertentie van oud bruin bier stamt al uit 1834 en de Utrechtse brouwerij De Krans adverteert vanaf 1850 voor haar "gerenommeerde delicieuse" oud bruin.

Wanneer het Beijersch bier in Nederland populair wordt ontstaat de tegenstelling tussen de oude Hollandsche (hooggistende) bieren en de moderne Beijersche (laaggistende) bieren. Hoewel de Beijersche bieren, en vooral het pilsener, steeds populairder worden, blijft er desondanks grote vraag naar het "oude" bier. Zozeer zelfs dat de moderne pilsbrouwerijen besluiten om ook oud bruin te gaan maken. Het Amstel Oud Bruin is bijvoorbeeld pas in 1935 voor het eerst op de markt gebracht.

Tegenwoordig hebben de meeste grote Nederlandse brouwerijen nog steeds oud bruin in hun assortiment, maar de vraag is hoelang nog. Het oud bruin van Amstel en van Hertog Jan is inmiddels niet meer verkrijgbaar en geen van de nieuwe brouwerijen lijkt de traditie voort te willen zetten.

Wat is oud bruin

Opdruk Kunstmatig Gezoet

Artikel 7e van de Warenwet zegt dat: "De aanduiding oud bruin of iedere aanduiding waarvan de woorden oud bruin een grondbestanddeel vormen, mag uitsluitend worden gebezigd voor gezoete donkergekleurde bieren met een extractgehalte van de stamwort van 7 tot 11%". Dit komt neer op een alcoholgehalte van 2 tot 4 volumeprocenten. Gedurende 1952(?) tot 1978(?) waren de Nederlandse brouwers verplicht om op hun etiketten te vermelden dat hun oud bruin extra toegevoegd suiker bevatte. De meest gangbare term voor deze aanduiding werd "kunstmatig gezoet".

Kroonkurk van De Ridder uit Maastricht

De oude wijsheid "Oud bruin is goed voor het zog" in de betekenis dat het goed zou zijn voor vrouwen die borstvoeding geven, kan naar het rijk der fabelen worden verwezen. Je zou nog kunnen redeneren dat de hoge voedingswaarde van oud bruin versterking geeft, maar dat weegt niet op tegen de schadelijke gevolgen die alcohol op het kind kan hebben. Voor meer informatie hierover zie www.kennisinstituutbier.nl[[1]].