Porter

Uit etiwiki
Ga naar:navigatie, zoeken
Etiket van Oranjeboom

Porter is een donker, moutig en hoppig bier dat, naar verluid, aan het begin van de 18e eeuw is ontstaan in Londen. Het zou zijn ontstaan uit een mix van een licht gehopt bier en een aged-ale. Anderen beweren dat porter het eerste bier was dat bij de brouwerij rijpte en al klaar was om direct gedronken te worden. Het was het eerste bier dat op grote schaal geproduceerd kon worden. De naam zou verwijzen naar de (bier)dragers (porters) bij wie dit nieuwe, en voor die tijd zware, bier zeer in de smaak viel. Zie [Wikipedia] voor een uitgebreid artikel over de ontstaansgeschiedenis.

Er worden diverse soorten porter onderscheiden waarvan de Stout de bekendste is. Aanvankelijk was stout een portervariant met een hoger alcoholpercentage. Tegenwoordig worden echter porters brouwen met een hoger alcoholpercentage dan de meeste stouts en is het onderscheid tussen beide biersoorten, zelfs door de kenners, niet meer te maken. Naast Stout onderscheid men de Brown Porter, een donker bier van 4 tot 5 volumeprocent alcohol, met een zachter, zoeter en meer caramelachtige smaak dan de Robust Porter. De Baltic Porter is vernoemd naar de regio waar deze stijl is ontstaan, namelijk de Baltische staten en Finland. Het is een bier met een hoog alcoholgehalte dat doet denken aan de Russian Imperial Stout.

Porter in Nederland

De eerste echte Nederlandse Porter

Volgens de oudste bekende advertentie werd porter al in 1767 in Nederland geïmporteerd. En hoewel de Nederlandse brouwers wel het stout gingen produceren, hebben ze nooit een bier onder de naam porter op de markt gebracht. In de jaren 1960 toen brouwerij Oranjeboom in Engelse handen was is weliswaar een porter gebrouwen. Maar deze was enkel voor de export bestemd. Het duurde ruim twee eeuwen voordat de eerste echte porter in Nederland werd gebrouwen. In 1997 wonnen Bas van der Voort en Erik Bouman met hun porter de titel Beste Bier tijdens het Open Nederlands Kampioenschap voor amateurbierbrouwers. Het bier wordt nog steeds in diverse varianten door brouwerij Klein Duimpje gebrouwen, zoals de Hazelnoot Porter, de Honing Porter en de Xtreme Baltic Coffee Choco Mocca Porter.

Na de brouwrevolutie van de jaren 2010 is het aantal brouwerijen heel hard gegroeid. Om zich te onderscheiden van de concurrentie en omdat het gewoon leuk is om te experimenteren met smaken, is het aantal porters de laatste tijd flink toegenomen. Hieronder een selectie uit de porters die uit de Nederlandse brouwketels zijn gekomen. Naast de brown, robust en baltic porter is er ook porter met koffie, peper, aardbei en laurier.