Postzegels met Bier als thema

Uit etiwiki
Ga naar:navigatie, zoeken

Posrtzegels zijn, al sinds de eerste uitgiftes, wereldwijd een geliefd verzamelobject. Door de jaren zijn er ook postzegels verschenen met bier als thema. Vaak uit de landen in de 'beer-belt', maar ook landen waar je het niet zo direct van zou verwachten hebben postzegels met bier of bier gerelateerde onderwerpen uitgegeven. Hieronder een (niet compleet) overzicht.

België

Belgie-1986-jaarvanhetbier.jpg
1986 werd in België uitgeroepen tot 'Jaar van het Bier'. Reden voor een speciale postzegel.

Belgie-2006-orval.jpg
Trappistenbier is bier dat door trappisten (monniken van de orde der cisterciënzers) wordt gebrouwen. Het is dus geen biersoort, maar een omschrijving van de herkomst. De naam "trappist" is afgeleid van de naam van één der stichtende abdijen van de trappistenorde in Frankrijk: abdij Notre-Dame de la Grande Trappe.

Volgens de regels van de Internationale Vereniging Trappist (IVT) zijn de voorwaarden om de naam "trappist" en het bijbehorende logo "Authentic Trappist Product" te mogen dragen de volgende:

  • Het product moet binnen de muren of in de nabijheid van de abdij worden geproduceerd.
  • Het product moet door of onder toezicht van de kloostergemeenschap worden geproduceerd en de exploitatie moet ondergeschikt zijn aan het klooster.
  • De opbrengsten moeten worden gebruikt voor het levensonderhoud van de monniken en voor het onderhoud van het klooster. Wat overblijft, moet aan sociale werken worden besteed.

Er zijn momenteel wereldwijd 11 trappistenbrouwerijen: zes in België, twee in Nederland, één in Oostenrijk, één in de Verenigde Staten en één in Italië.

In 2006 werd deze zegel uitgegeven, met daarop een glas bier van het Trappistenklooster Orval.

Belgie-2010-carmes.jpg
In 2010 verschenen drie velletjes met daarop gebouwen van gesloten brouwerijen, waarvan de gebouwen een nieuwe functie hadden gekregen.
Brouwerij van het Karmelietenklooster. Het karmelietenklooster werd gesticht in 1473 in Marche geticht. Het bleef in gebruik tot het begin van 1797. Vandaag de dag is van het kloostercomplex alleen het hoofdgebouw over. Na een verbouwing rond 1895 – waarbij onder meer de dakkapel is aangebracht – heeft het als brouwerij dienst gedaan. Hier bevindt zich tegenwoordig de openbare computerruimte (Espace Public Numérique) van de stad Marche.

Belgie-2010-mena.jpg
Brouwerij Mena. Brouwerij Mena was van 1897 tot 1969 in de Belgische gemeente Rotselaar. De brouwerij werd in 1897 opgericht binnen de bestaande boerderij van Eduard Meynckens. Hij had het vak geleerd bij Brouwerij Van Roost in Werchter. Na zijn dood zette zijn zoon, Valère Meynckens, de zaak voort, samen met Henri Nackaerts. De eerste twee letters van hun familienamen werden gebruikt als bedrijfsnaam: MeNa.

Men vervaardigde er aanvankelijk de hoge gistingsbieren 'Boelt' en 'Dobbelen Boelt', maar vanaf 1930 werd ook de Mena-Pils gebrouwen. Vanwege de stijgende productie werd er in 1933 een 24-meter hoog gebouw opgericht in art deco-stijl. n 1969 werd de brouwerij overgenomen door Artois die in 1988 zelf opging in Interbrew. Het gebouw zelf werd in 1994 aangemerkt als beschermd monument. Na een restauratie van 4 miljoen euro kon het gebouwin gebruik genomen worden als gemeentelijke cultureel centrum.


Belgie-2010-wiels.jpg
Brouwerij Wiels. Lambert Wielemans trouwde in 1838 met Ida Ceuppens. Samen kochten zij in 1862 de brouwerij 'Riche-Soyez' in de Nieuwlandstraat. Kort daarna overleed Lambert Wielemans. Zijn weduwe en moeder van hun tien kinderen besloten de brouwerij voort te zette. Vanaf 1868 werd er eigen bier gebrouwen. Zodra ze oud genoeg waren, begonnen de broers Edouard, Félix en Prosper Wielemans (1850-1932) mee te werken in de brouwerij. Edouard had gestudeerd aan de brouwerijschool van Leuven. In 1879 kocht de familie een terrein in Vorst. Daar werd een nieuwe brouwerij gebouwd die vanaf 1883 Brasserie Wielemans-Ceuppens werd genoemd, ter herinnering aan de kort ervoor overleden weduwe Wielemans-Ceuppens. In de nieuwe fabriek werd een nieuw, lichtblond bier gebrouwen: Bavière Wielemans, waarvan de productie opliep tot 25.000 hectoliter per jaar en kon men spreken van een florerende brouwerij. In 1930 werd het nieuwe gebouw Wiels betrokken (dat momenteel dienst doet als centrum voor hedendaagse kunst).

In 1931 vierde de brouwerij het feit dat zij 50 jaar gevestigd was te Vorst. Zoon Léon Wielemans, op dat moment burgemeester van Vorst, kon bij die gelegenheid zijn vader Prosper gelukwensen. Artois nam in 1978 de brouwerij over. Vanaf 1980 werden de activiteiten afgebouwd en op 29 september 1988 werd het laatste Wielemansbier gebrouwen.

In 2007 werd in het oude gebouw het Centrum voor hedendaagse kunst geopend, nadat restauratie- en verbouwingswerken in 2005 waren gestart.

Belgie-2012-achel.jpg
In 2012 komt de complete reeks Trappistenbrouwerijen langs, Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren. Westvleteren wordt nooit van etiket voorzien. Dit bier is lastig aan te bemachtigen en al enkele malen tot 'beste bier ter wereld' uitgeroepen.

Canada

Canada-john-molson.jpg
John Molson (1763 - 1836) was een Canadees ondernemer. Hij was een groot brouwer en stichtte de Molson Brewing Company. Daarnaast bouwde één van de eerste distilleerderijen van Canada, de eerste spoorbaan van Canada werd ook door hem aangelegd.

Canada-labatt.jpg
De Labatt Brewing Company Ltd. werd door John Kinder Labatt in 1847 opgericht in London, Ontario. In 1995 werd het bedrijf overgenomen door Interbrew en maat nu onderdeel uit van Anheuser-Busch InBev. Labatt is grootste brouwer in Canada. De gestroomlijnde en fraai vormgegeven vrachtauto's van het bedrijf zijn beroemd en kregen zelfs een eigen postzegel.

Denemarken

Denemarken-jacobsen.jpg
Jacob Christian Jacobsen (1811 – 1887), beter bekend als J. C. Jacobsen, was een Deens industrieel en filantroop. Hij was bovendien oprichter van de Carlberg brouwerij (1847), genoemd naar zijn zoon Carl.

Duitsland

Duitsland-1982-brauanlage.jpg
Deze contouren herkent elke bierliefhebber direct. In een serie met 'industrie' als thema verscheen deze zegel met een waarde van 130 pfennig, met daarop de karakteristieke brouwketel afgebeeld, in 1982.

Duitsland-1983-reinheitsgebot.jpg
Het Reinheitsgebot is een Duitse regeling die haar oorsprong vindt in het hertogdom Beieren in 1516. Dit gebod kan gezien worden als de oudste warenwet ter wereld.

Volgens het Reinheitsgebot mocht bier alleen gemout gerst, water en hop bevatten. Het gebod verbiedt andere toevoegingen als andere granen, kruiden en vruchten.

Op deze zegel uit 1983, uitgegeven vanwege 'Ruim 450 jaar Reinheitsgebot', is een middeleeuws aandoend tafereel te zien.

Duitsland-1998-hopfenanbau.jpg
Het Reinheitsgebot schrijft voor dat bier met onder andere hop moet worden gebrouwen. In 1998 werd met deze zegel herdacht dat meer dan 1100 jaar hop werd verbouwd in Duitsland.

Duitsland-2016-reinheitsgebot.jpg
Uitgegeven in 2016, ditmaal om te vieren dat het Reinheitsgebot 500 jaar geleden werd vastgelegd.

Filipijnen

Phillipijnen-1990-san-miguel.jpg
Deze zegel werd in 1990 uitgegeven vanwege '100 jaar bierbrouwen in de Filipijnen'. Het duidelijk aanwezige logo van de San Miguel brouwerij maakt voor een goed verstaander echter duidelijk dat men geen reclame wilde maken, maar wel de 100e verjaardag van deze brouwerij onder de aandacht wilde brengen.

Phillipijnen-2015-san-miguel.jpg
In 2015 bestond de San Miguel brouwerij 125 jaar, wederom reden voor een speciale postzegel. Op de linkerzegel staat de gevel van de oude brouwerij in Aviles, Manilla afgebeeld, op de rechter zegel het speciale jubileum logo.

Frankrijk

Frankrijk-1995-malterie-de-stenay.jpg
Mouterij in Stenay. Tussen 1537 en 1544 werd dit gebouw als meelpakhuis op de citadel gebouwd voor het bewaren van graan en water voor het garnizoen. In 1654 had het gebouw twee niveaus van gewelfde kelders en twee niveaus zolders. In de 19e eeuw werden de 2 torens aangebouwd en het gebouw in gebruik genomen als mouterij. In 1986 werd er het Europese Biermuseum gevestigd.

Groot Btittanië

Engeland-werkpaarden.jpg
In Groot Btittanië werd in 2014 een serie van zes zegels uitgegeven met als thema 'werkpaarden'. Deze zegels met de brouwerspaarden van de Hook Norton brouwerij was daar één van.

De Hook Norton Brewery is een regionale brouwerij in de gelijknamige Engelse plaats Hook Norton, in het graafschapOxfordshire.

De brouwerij werd opgericht in 1849 en is een van de laatst overgebleven traditionele Victoriaanse torenbrouwerijen. In een torenbrouwerij volgen alle stappen van het brouwproces elkaar logisch van verdieping naar verdieping op: malen van het mout bovenin, het koken in het midden en de de gisting en het vullen van de flessen beneden. Tot 2006 werd het brouwproces aangedreven door een stoommachine op de begane grond van de brouwerij.

De pubs van de brouwerij in het dorp worden traditiegetrouw dagelijks met paard en wagen van nieuwe vaten bier voorzien.

Hongarije

Hongarije-1961-hop.jpg
Postzegel uit 1961 met een afbeelding van hop.

Ierland

Arthur-guinness.jpg
Wie Ierland zegt, zegt Guinness. De brouwerij werd gesticht in 1759 door Arthur Guinness en produceerde oorspronkelijk een porter. Uit deze porter kwam later een stout-porter voort, de huidige stout.

Arthur Guinness was een revolutionair waar het ging om personeelsbeleid: hij gaf zijn mensen 10-20% boven de standaard, gaf een weduwepensioen en betaalde vrije dagen (dat bestond niet in die tijd). Daarnaast ook gratis gezondheidszorg, onderwijs enz. In 1930 was 1 op de 10 mannen in Dublin direct of indirect afhankelijk van de brouwerij.

In 1959 werd de oprichter van deze befaamde brouwerij geëerd met twee postzegels. De brouwerij bestond toen 200 jaar.

Ierland-2009-guinness.jpg
Nogmaals Arthur Guinness, nu een zegel uit 2009, vanwege het 250-jarig bestaan van de brouwerij.

Joegoslavië

Joegoslavie-1955-hop.jpg
Een simpele zegel met de hopbel. De bloeiwijze van de vrouwelijke Humulus Lupulus.

Kameroen

Kameroen-1970-1.jpg

Kameroen-1970-2.jpg
Twee zegels uit Kameroen, uitgegeven in 1970 laten de brouwerij en de lagerkelders van de "Brassseries du Cameroun" zien.

Nederland

Nederland-2002-breda.jpg
In Nederland verscheen in 2002 een serie zegels met als thema 'Industrieel Erfgoed'. Op één van die zegels is het brouwhuis van Bierbrouwerij 'de Drie Hoefijzers' afgebeeld. Samen met het oude hoofdkantoor en de oude fabrieksschoorsteen behoort het Brouwhuis tot het industriële erfgoed van deze Bredase brouwerij, die in 1887 door F. Smits van Waesberghe aan de Ceresstraat werd gevestigd. Het brouwhuis stamt uit 1926.

Nederland-2007-heineken-longneck.jpg
In 2007 komt er in het basisassortiment een vel van 10 zegels uit onder de titel "Tien voor Nederland". Het is de serie postzegels over typisch Nederlandse producten. Tien voor Nederland Van klapschaats tot Unoxworst en van Bugaboo tot bakfiets - en de Heineken longneck 'fles'.

Nederland-2014-150-jaar-heineken-1.jpg
Het 150-jarig bestaan van de Heineken brouwerij was 2014 het onderwerp in de 'Paparazzo' reeks. De term paparazzo verwijst naar de achternaam van de persfotograaf in de film 'La Dolce Vita' van Federico Fellini. In deze film gedroeg Paparazzo zich zeer opdringerig bij het fotograferen van mensen op straat. De de 'fotograaf' uit de postzegelserie Paparazzo was elke maand bij een belangrijke gebeurtenis in Nederland en deed daar op een grappige manier verslag van.

Oekraïne

Oekraine-2015-300-jaar-lviv.jpg
In 2015 werd deze zegel uitgegeven om te vieren dat er 300 jaar bier werd gebrouwen in de plaats Lviv.

In Lviv is een brouwerijmuseum te vinden.

Oostenrijk

Oostenrijk-2012-stiegl.jpg
Een postzegel uit 2012 met daarop de traditionele wijze van biertransport, vaten op een door paarden getrokken bierwagen. Dit alles voor de poort van de vermaarde Stiegl brouwerij.

Saint Kitts

Postzegel-st-kitts.jpg
Het eiland Saint Kitts (of Saint Cristopher) is het grootste van de beide eilanden van de federatie Saint Kitts en Nevis. Het eiland is genoemd naar de naamheilige van Christoffel Columbus, de heilige Christoffel.

Op deze postzegel staat de brouwerij van de 'St. Kitts Breweries Limited' afgebeeld.

Tsjecho-Slowakije

Tsjechoslowakije-1961-urquell.jpg
Pilsen is een stad in het westen van van het huidige Tsjechië. Het is de hoofdstad van de gelijknamige regio. De stad is bekend geworden als bakermat en naamgever van het Pilsener bier.

Op deze postzegel uit 1961 staat een fles pilsener 'Urquell' met een tak bloeiende hop afgebeeld.