Thuistap

Uit etiwiki
Ga naar:navigatie, zoeken

Een thuistap is een biertap die thuis kan worden gebruikt. De gebruiker koopt fustjes bier in de supermarkt en kan deze in het thuistap-apparaat plaatsen. Het apparaat maakt het mogelijk thuis een biertje te tappen. De tap moet gevuld worden met fustjes van 4 tot 6 liter inhoud.

Historie

Al meer dan 100 jaar proberen brouwers en bierhandelaren bierliefhebbers thuis te laten genieten van een glas getapt bier.

Syphon

Voor spuitwater worden al heel lang syphons gebruikt om spuitwater met koolzuur te kunnen serveren. Deze syphons bleken ook geschikt om bier te tappen

Tegenwoordig

Gebruiksaspecten

Belangrijke aspecten bij het gebruik:

  • Voorkoelen van het fust in de koelkast voordat het aangesloten wordt. Koelen in de thuistap zelf duurt aanzienlijk langer.
  • Houdbaarheid van het fust controleren, vanaf opening is dit ongeveer een maand houdbaar.
  • Tussentijds niet het fust verwijderen, dan verdwijnt het koolzuurgas (PerfectDraft en Beertender kunnen wel tussentijds verwijderd of verwisseld worden).
  • Een fust van 4 liter geeft ongeveer 16 glazen bier van 25 cl of 12 glazen van 33 cl.

Producten

In Nederland zijn momenteel diverse thuistapappparaten verkrijgbaar, waaronder:

Geschil over octrooirechten

Aanvankelijk werkte Philips samen met Heineken aan de ontwikkelingen van een thuistapsysteem. Heineken wilde dat alleen de bieren van Heineken op het apparaat beschikbaar zouden komen. Philips wilde echter werken met een 'open systeem', dit hield in dat iedere bierproducent een licentie kon kopen om hun bier op het apparaat te mogen verkopen. Philips stapte hierdoor voortijdig uit het project en ging werken aan een eigen systeem dat een klein jaar later dan de Beertender op de markt is gekomen.

Merken in detail

BeerTender

BeerTender B65

De BeerTender<ref>Officiële website BeerTender</ref> is een uitvinding van Heineken in samenwerking met het elektronicabedrijf Krups. Aanvankelijk werkte Heineken samen met Philips aan de ontwikkeling van het apparaat, maar dit bedrijf stapte nog voor de introductie van de thuistap uit het project. Na de breuk ging Heineken in zee met Krups. De BeerTender werd reeds een ruim half jaar voor de Nederlandse introductie op de Zwitserse en Italiaanse markt verkocht door het Italiaanse Saeco onder de naam 'Saeco Beertender'.

De BeerTender werkt op 230 volt en moet worden gevuld met kleine 4-literfustjes. Verschillende andere biermerken van het Heineken-concern zijn tegenwoordig in BeerTender-fustjes verkrijgbaar, zoals Brand, Wieckse Witte en Amstel. Begin 2006 zijn er 2 nieuwe biermerken toegevoegd: Murphy's en Affligem, die inmiddels al weer van de markt verdwenen zijn.

Het BeerTender-systeem is tot op heden een gesloten systeem. Dit houdt in dat alleen aan Heineken gelieerde producten op de BeerTender verschijnen.

Speciale edities

Ter gelegenheid van speciale gebeurtenissen worden er speciale versies op de markt gebracht. Zo is er een oranje versie op de markt gebracht vanwege het WK voetbal 2006 in Duitsland.

The Beertenders

In het jaar 2000 heeft een groepje Delftse studenten - genaamd de Beertenders - het allereerste biertje getapt in gewichtloosheid.<ref>In de ruimte is geen bier...</ref> Hiervoor gebruikte men een speciaal aangepaste tap, aangezien een conventionele biertap in gewichtloosheid niet werkt. Het team werd destijds door Bavaria gesponsord, dus het was uiteindelijk Bavaria dat het eerste echte biertje in gewichtloosheid was.

PerfectDraft

Philips Perfect Draft

InBev en Philips hebben een thuisapapparaat op de markt gebracht met de naam PerfectDraft.

Deze tap is in tegenstelling tot de BeerTender een open systeem, wat wil zeggen dat iedere bierbrouwer er bier voor kan aanbieden. Op dit moment is voor de PerfectDraft een groot assortiment van 21 bieren verkrijgbaar, waaronder Jupiler, Bavaria, Grolsch, Hertog Jan, Dommelsch, Beck's, Leffe Blond en Stella Artois. De PerfectDraft bestaat in 3 modellen.

Wunderbar Cooler

Wunderbar was een systeem van Wunderbar Holding uit Hoofddorp. Het bood 3 modellen aan:

  • Party (werkt op 4 AA-batterijen en is dus ook buitenshuis te gebruiken),
  • Thermo met een peltierkoeling (instelbaar van 3 tot 9 graden en werkt op 230 volt),
  • Professional (volgens de makers de absolute top op biertap-gebied) gebouwd voor zwaar gebruik met een regelbare compressorkoeling (instelbaar is van 3 tot 9 graden).

De Wunderbar Cooler is geschikt voor bijna alle biermerken die in 4, 5 en 6 litervaten te koop zijn. Op de verpakking staat aangegeven welke adapter meegeleverd wordt. Optioneel levert de leverancier het Univat, voor wijn en frisdranken. Door de toepassing van een verwisselbare CO2-fles van 320 gram (waamee minimaal 40 biervaten kunnen worden getapt) uitgerust met een “drukregelaar/manometer” zodat de gebruiker zelf de hoeveelheid toegevoegd CO2 kan bepalen.

De Wunderbar is niet meer verkrijgbaar.

Beer Tap & Cooler

De Beer Tap & Cooler was een systeem van Princess. Het werkt zowel op 230 volt als op 12 volt. Bij het Princess systeem kan zowel bier getapt worden (uitsluitend Heineken DraughtKeg 5 liter) als frisdrank worden gekoeld.

De Beer Tap & Cooler is niet meer verkrijgbaar.

CheerSCH

In 2008 heeft Grolsch een thuistap op de markt gebracht met 2 liter petflessen onder de naam CheerSCH. In 2011 werd het product van de markt gehaald. Grolsch bood bezitters van de CheerSCH EUR 2,50 ter compensatie aan.

Sub

Eind september 2014 introduceerde Heineken de Sub. De Sub moet gevuld worden met flacons van twee liter, de zogenaamde Torps. Deze kunnen vanuit de koelkast zo in de Sub geschoven worden. Het apparaat zorgt er dan voor dat het bier onder (lucht)druk wordt getapt. De bierpatronen met 2 liter inhoud voor de nieuwe thuistap alleen bij Heineken zelf via een speciale website besteld kunnen worden.